Máte práci, která vás i vašeho muže odvádí několikrát týdně z domu i večer? Pracujete na směny a jste přitom na svého potomka sama? Vaše problémy může vyřešit speciální mateřská školka, ve které je možné nechat dítě podle potřeby i přenocovat.

Internátní mateřské školky existují ve většině velkých měst u nás. Nejlepší cestou proto je zeptat se přímo na městském či obecním úřadě, zda je podobná služba k dispozici i v tom vašem. Nemusíte se přitom bát, že byste tak získala cejch krkavčí matky, která se o své dítě nechce postarat.

Například do internátní školky ve Španělské ulici v Praze 2 dávají podle ředitelky Daniely Opělové své děti třeba rodiny lékařů, kterým se občas sejdou dvě večerní služby v jeden den, nebo herců, kteří už z principu své profese tráví na jevišti mnohé večery. „Nejsme žádné odkladiště ani sociální zařízení pro problémové rodiny," zdůrazňuje ředitelka. Podle jejích slov se někteří rodiče zpočátku smiřují s nocováním své ratolesti ve školce těžko. Dokonce hůř než jejich potomci. „Často nám večer volají, ptají se, zda jejich Honzík či Kristýnka nepláčou. Učitelka jim proto jejich dítě dá k telefonu třeba i v osm večer, aby viděli, že je v pořádku," říká Daniela Opělová.

Ředitelka Opělová zastává názor, že noc strávená s kamarády v důvěrně známém prostředí mateřské školky, podle jasných pravidel a s vlídnou vychovatelkou při ruce, je pro dítě často přijatelnější než střídající se „tety" na hlídání.

Školka není úschovna zavazadel

Většina dětí přitom ve školce ve Španělské stráví jen jednu nebo dvě noci týdně. Rodiče prostě den předem nahlásí, že zítra bude jejich potomek ve školce přes noc. Další den si ho klidně mohou vyzvednout už ráno a - pokud mají volno - strávit s ním třeba celý den. „Nemyslím si, že by se občasné přenocování v internátní mateřské školce nějak podepisovalo na dětské psychice," říká ředitelka. Podle jejího názoru je však podmínkou, aby dítě vědělo, že ho rodiče mají pořád stejně rádi. A aby se mu, když jsou doma, věnovali dostatečně intenzivně. Dítě zkrátka musí s jistotou vědět, že není do školky odkládáno jako obtížné zavazadlo. Potom se mohou dvě nebo tři noci v týdnu strávené ve školce stát normální a možná i příjemnou součástí jeho světa.

Internátní mateřské školky většinou zřizuje městský úřad a tomu také odpovídá cena - v MŠ Španělská činí osm set korun na měsíc plus přibližně čtyřicetikorunové stravné na den. Školné v běžných pražských mateřských školkách přitom dosahuje výše okolo šesti set korun na měsíc plus stravné. Cena školného ve školkách v menších městech je přibližně o polovinu až třetinu nižší.

Největším problémem nakonec bývá pocit viny: nemůžu přece „odkládat" své dítě i na noc do mateřské školky. Věřte ale, že vašemu potomkovi bude s kamarády a důvěrně známými „tetami" dobře. Důležité je vysvětlit mu, že maminka i tatínek mají práci, ale až ji udělají, moc rádi se k němu zase vrátí.